WORLD CUP

Jumaat, 11 Disember 2009

voLare

Khamis, 10 Disember 2009

pLaneT seperTi Bumi Di Temui!!

http://www.mediafire.com/imgbnc.php/f22d9be268dffa0ca32d8e75b518c3374g.jpg

Planet Seperti Bumi Ditemui !!

Baru-baru ini, sekumpulan ahli astronomi telah menemui planet seperti Bumi. Lebih menarik lagi, mereka bukan sekadar menemui satu, tetapi dua planet yang saling berjiran di dalam satu sistem bintang yang dinamakan Gliese 581. Sistem bintang Gliese 581 terletak kira-kira 20.5 tahun cahaya dari Bumi.

Kedua-dua buah planet tersebut dinamakan sebagai Gliese 581 e dan Gliese 581 d. Apa yang menarik sekali, kedua-dua buah planet tersebut merupakan exoplanet yang terkecil pernah dikesan setakat ini dan kedua-duanya juga merupakan planet jenis batuan.

Planet Gliese 581 e hanya mempunyai jisim 1.9 kali ganda berbanding Bumi. Namun begitu, kedudukannya agak hampir dengan bintangnya menjadikannya ia sebuah planet yang amat panas dan kurang sesuai bagi menampung kehidupan.

Manakala, Planet Gliese 581 d yang ditemui lebih awal terletak pada zon kehidupan berdasarkan jarak dengan bintangnya seperti Bumi dengan Matahari sekaligus berpotensi untuk menyokong kehidupan.

Menurut Michel Mayor, seorang ahli astrofizik dari Geneva University, Switzerland mengatakan bahawa Planet Gliese 581 d bukan sahaja sebuah planet batuan, ia turut dipercayai mempunyai air dan lautan yang besar dan dalam. 'Amat mustahil sesebuah planet sebesar itu dengan hanya batuan tanpa sebarang cecair' -tambahnya lagi.

Penemuan terbaru ini menjadikan jumlah exoplanet yang berjaya dikesan ialah 350 buah planet. Sebelum ini, kebanyakkan planet yang ditemui merupakan planet gas gergasi yang mempunyai saiz dan jirim 1000 kali ganda berbanding sekarang atau sekurang-kurangnya sebesar Planet Musytari. Kedua-dua buah planet tersebut dikesan di European Southern Observatory's telescope di La Silla, Chile.




sumber: Science NASA, APP

Rabu, 9 Disember 2009

kerJa Baru

salam pertemuan...setelah lama menyepi, akhir nya muncul kembali...dalam melayari kehidupan yang penuh cabaran dan dugaan ini, pekerjaan memainkan peranan penting..memang susah nak dapat keja skrg..da banyak resume aku hantar..interview pun da banyak kali pegi..tapi sumer tu x dapat..hampeh betul..Tuhan itu Maha Pengasih..akhirnya setelah lama berusaha Dia telah memberikan daku pekerjaan..Alhamdulillah..aku sangat bersyukur kerana telah diberikan satu pekerjaan..aku x kisah keja apa pun yg penting halal...keja oo keja..aku memang tergolong dalam golongan yg beruntung kerana dpt keja di kala insan lain bersaing sengit untuk mendapatkan satu pekerjaan...aku berharap dapat menjalani dunia pekerjaan ini dengan tenang dan tabah yg semua suda tahu amat payah dan getir dugaan nyer..

Khamis, 19 November 2009

kerJa

bertemu lagi kita di kali ini..dah lame diriku tidak mengemaskini blog daku ini..mungkin kerana dek kesibukan diriku melayari kehidupan seharianku di akhir2 ini yang agak ketat jadual nye..tapi tidak mengapa..itu semua tidak menghalang daku untuk mengemaskini blog daku yang tercinta ini(cinta ker??)..buat masa ini daku hanya menunggu jawapan dari pihak pengurusan atasan mengenai status pekerjaan ku di kala ini..daku berharap agar dapat meneruskan pekerjaanku dikala ini untuk seterusnya..mungkin ini adalah permulaan kehidupanku untuk menuju ke arah masa depan yang belum pasti ke mana arah tujuan nya..ahhh..pedulikan semua itu...yang penting aku dapat melayari kehidupan seharianku dengan ceria dan gembira..haha...

Khamis, 15 Oktober 2009

mega - suara cinTa

Isnin, 12 Oktober 2009

SyawaL suDah hampir berLaLU

syawal da masuk minggu ke 3..masih ramai yang mengadakan rumag terbuka..jangan lupa jemput saya ye..hehe..

Ahad, 13 September 2009

RamaDhan makin hampir meninggalkan kiTa

Ramadhan dah hampir sampai ke penghujung. Syawal bakal menjelang tiba. Amal ibadat ditingkatkan..Selamat beramal...

Ahad, 23 Ogos 2009

SeLamaT menyambuT RamaDhan AL-mubarak

Ramadhan datang lagi..alhamdulillah kerana Allah memanjangkan umur kita hingga ke saat ini..Dapat bersua lagi dengan bulan yg penuh nikmat dan keberkatan ini..

Isnin, 9 Mac 2009

Alizee - J'en Ai Marre

kok kerek Aye Denok



kok kerek aye denok

kok kerek ayae denok duk kukok tepi jale
sambung cokek mok bolot nati denga lebih kurae
jupo doh ore jangok denga kaba kato bujae
buke main napok warok ore tegur wak tok layae

kok kerek ayae denok duk kukok tepi jale
ore jatae napok sronok saloh tengok orae bujae
teben duk wak jinok - jinok dae ke dio kenyae makae
kalu tok se susoh banyok jangae teben duk nok layae

sapa hati demo kato kawe bgitu lalu
kawe braso hino mogo kawe ni tok laku
hok demo kenae sokmo skurae - skurae nyo cikgu
nak - nak bulae boleh trimo muko gaji bribu - bribu
nak - nak bulae boleh trimo muko gaji bribu - bribu

demo tok soh ceburu tok soh duk sakit hati
semo orae tahu mogo cikgu ni ado gaji
sapo - sapo pon nyo stuju ambik cikgu wak tok laki
tapi kawe belum tetu cikgu sudi ko tok sudi
tapi kawe belum tetu cikgu sudi ko tok sudi

kok kerek ayae denok duk kukok tepi jale
sambung cokek mok bolot nati denga lebih kurae
jupo doh ore jangok denga kaba kato bujae
buke main napok warok ore tegur wak tok layae

kok kerek ayae denok duk kukok tepi jale
ore jatae napok sronok saloh tengok orae bujae
teben duk wak jinok - jinok dae ke dio kenyae makae
kalu tok se susoh banyok jangae teben duk nok layae

kuk kerek ayae denok
duk kukok di tepi jale

kalu demo nok tahu staro mano kawe raso
nok make tok lalu nok tido pun tok jenero
jodoh temuae belu tentu nisboh kato duo
tok jadi dengae cikgu ambik kawe bakpo ko dio
tok jadi dengae cikgu ambik kawe bakpo ko dio

demo jangae susoh jangae rusing dalae hati
kawe pun lamo doh ko diri demo penyejuk angin
sapo - sapo pun tok kesoh kalu demo nok sengoti
buak kiro mudoh - mudoh duk tunggu apo lagi
buak kiro mudoh - mudoh duk tunggu apo lagi

kok kerek ayae denok duk kukok tepi jale
doh nok samo nok duk herae apo kokrae
pakat anok branok panggil tok imae sore
mugo tok bekwoh banyok cumo buak lebih kurae

kok kerek ayae denok duk kukok di tepi jale
sambung cokek mok bolot nati denga lebih kurae
jupo doh ore jangok denga kaba kato bujae
buke main napok warok ore tegur wak tok layae

kok kerek ayae denok duk kukok tepi jale
sambung cokek mok bolot nati denga lebih kurae

cokek mok boLoT

Khamis, 15 Januari 2009

P.U.S.P.A

Khamis, 4 Disember 2008

romanTis

memori Berkasih

hiJau